S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

info@kupteraz.sk   +421918974970                      Tovar SKLADOM expedujeme ihneď - Bezplatné vrátenie – Využite náš aktuálny zľavový kód „ZLAVA5“

Ako jednoducho zistiť obsah vody v mede

28.01.2020

Ako jednoducho zistiť obsah vody v mede

Kvalitný prírodný neupravený med obsahuje určité množstvo vody, ktoré závisí hlavne od toho, z ktorej rastliny pochádza nektár a mnohých ďalších faktorov. Obsah vody v mede obvykle býva v intervale 14 % – 18 %. Keď je obsah vody v mede pod 18 %, nemôže v ňom prežiť a množiť sa prakticky žiadny organizmus. Vďaka vysokému obsahu cukru sa med nekazí - ničí baktérie procesom nazývaným osmóza. Nemôžu sa na ňom dokonca uchytiť ani kvasinky zo vzduchu, pretože obsah vody je príliš nízky pre ich rast.

Pri dlhodobom skladovaní medu pri izbovej alebo vyššej teplote sa môže vďaka sedimentácii cukrov na povrchu medu vytvoriť tenká redšia vrstvička s vyšším obsahom vody. Pre dlhšie skladovaný med je práve tento proces nebezpečný, pretože v prostredí vytvorenom na povrchu medu už dokážu prežiť a rozmnožovať sa osmofilné druhy kvasiniek. Tieto sú schopné kvasiť koncentrované roztoky cukrov (s obsahom cukru nad 50 %). Kvasenie ovplyvňuje predovšetkým senzorické, ale nie nutričné vlastnosti medu.

Ako sa vôbec do medu tá voda dostane?

Ako iste viete, voda je okrem glukózy a fruktózy jednou z hlavných zložiek medu, pričom je súčasťou už samotnej sladiny, ktorú zbierajú včely, a ktorá je základom pri produkcii medu. Priamo v tejto sladine, teda nektári a medovici, je percento vody vyššie, v priebehu jeho spracovania včelami sa potom postupne obsah vody znižuje. Každý správny včelár by pritom mal dbať na to, aby nebolo príliš vysoké ani nízke, skrátka aby bolo „akurát“.

Koľko je akurát?

Všeobecne sa uvádza, že v hotovom mede by malo byť 15 až 20 percent vody. Pri nižšom obsahu je výsledný produkt príliš hustý, naopak pri obsahu vyššom môže rýchlo kvasiť, ako sme si už povedali, a tak sa v podstate znehodnotiť. Med skladovaný pri izbovej teplote by určite nemal mať viac ako 18 percent vody.

Ako efektívne merať obsah vody v mede?

Jednou z vlastností medu, ktorá po zamyslení nieje až taká prekvapivá, je fakt, že obsah vody v ňom súvisí s hmotnosťou. Dá sa povedať, že čím vyšší obsah vody, tým nižšia hmotnosť jedného litra medu. Existujú na to dokonca špeciálne tabuľky, podľa ktorých si hustotu medu a obsah vody v ňom môžete jednoducho vypočítať. Lenže tu do hry vstupujú aj iné faktory, ako sú teplota a vlhkosť vzduchu, ktoré vám cestu ku správnemu výsledku skomplikujú. A naviac pokiaľ nemáte úplne presnú váhu s minimálnou veľkosťou dielika, nebudete mať nikdy presné výsledky svojich výpočtov.

Použite včelársky refraktometer

Lepším riešením je teda použiť refraktometer na med, ktorý obsah vody v mede odmeria oveľa presnejšie. Toto zariadenie funguje na princípe lomu svetla. Podľa indexu lomu svetla, závislého na zložení a koncentrácii medu, potom prístroj zobrazí obsah vody.

Práca s refraktometrom je pritom veľmi jednoduchá. Na vyhradený priestor optickej časti nanesiete niekoľko kvapiek medu, ktoré priklopíte krycím sklíčkom. Vďaka tomu sa med rovnomerne rozprestrie. Niektorí z vás si istotne spomenú na stredoškolské hodiny biológie, najmä tie praktické, zamerané na prácu s mikroskopom. Lenže po nahliadnutí do kukátka tu neuvidíte zväčšenú vzorku umiestnenú pod krycím sklíčkom, ale stupnicu, ktorá vám veľmi presne ukáže, koľko vody vzorka obsahuje.

V našej ponuke nájdete batériový aj čisto optický refraktometer, ktorý k svojmu fungovaniu nepotrebuje batérie. Okrem merania obsahu vody (Waltherova stupnica) zvláda tiež meranie obsahu cukru (Brixova stupnica) a tiež meranie hustoty medu (Baumeova stupnica). Naviac je ešte prístroj univerzálne použiteľný pre analýzu vlastností ďalších produktov, a to nielen tých včelárskych, ako napr. na meranie koncentrovanejších sladkých roztokov, ovocných štiav, olejov.

 

ZWJlO